Ondernemen in moeilijke tijden

Wat is belangrijk bij het ondernemen in moeilijke tijden? Samen met de ervaringen van onze partners kwamen we tot volgende belangrijke stappen.

#1

Wees alert en kritisch

Een snel veranderende omgeving kan nieuwe inzichten en kansen bieden. Wees alert en kritisch over elementen in jouw omgeving die veranderen of juist niet veranderen. Nieuwe opportuniteiten kunnen ontstaan. Zorg ervoor dat je snel genoeg reageert. Niet alle opportuniteiten blijven lang gelden.

#2

Creëer een obsessie

Twijfel je? Geloof in jezelf. OSARE. Durf ervoor gaan. Zorg er voor dat je van je idee een obsessie maakt. Overtuig jezelf. Wees absoluut zeker dat je jezelf meer dan 100% wilt geven voor jouw project.

#3

Gedraag je als een Kameleon

Een kameleon kan zich snel aanpassen aan zijn veranderende omgeving. Dat moeten ondernemers ook doen. Tijden zoals Covid-19 kunnen een moment van reflectie zijn: Hoe duurzaam is mijn business model? Hoe flexibel ben ik als ondernemer en als onderneming? Dit kan de nodige wake-up-call bieden voor jou en jouw onderneming. Mee evolueren met jouw omgeving is belangrijk om de overlevingskansen van je bedrijf te vergroten.

#4

Leer van je fouten

Ondernemen is durven. Actie ondernemen. Er bestaat geen handleiding voor ondernemen dus zal je ongetwijfeld fouten maken. Fouten maken is zelfs belangrijk. Reflecteer en bouw verder op de elementen die je leert uit je fouten. Tenslotte mag je de moed niet laten zakken wanneer je fouten maakt of wanneer het minder gaat.

Benieuwd naar hoe onze partners het hebben aangepakt? Klik hier om hun verhaal te ontdekken.

 
 

Betrek de juiste mensen. Netwerken is belangrijk, maar kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit.

Alex Dingemans
-
Co-founder KZN B.V. & Happy Food Boxes

Tips

Hier kunt u enkele andere handige tips en ervaringen vinden van onze partners. Twijfel je nog? Deze tips kunnen jou helpen!

Netwerken

Netwerken netwerken netwerken. Het lijkt een cliché maar het is gewoon belangrijk. Praat met mensen, leer nieuwe mensen kennen. Zo kunnen er nieuwe opportuniteiten en inzichten ontstaan. Betrek de juiste mensen. Zowel in je team als in je netwerk. Een groot netwerk is essentieel, maar de waarde die mensen uit je netwerk bijbrengen aan jou en je onderneming blijft belangrijker. Een goed voorbeeld: Luka van OKONO heeft zich ingeschreven bij Start it KBC en komt zo in contact met andere ondernemers.

Ga er voor! Ook als student.

Bij ondernemen hoort vallen en opstaan. Laat jezelf hier niet door afschrikken, geloof in jezelf en leer van je fouten. Het grootste deel van onze partners zijn student-ondernemers. Zolang je het kan combineren met je studie, zijn er alleen maar pluspunten: denk aan de talloze gratis workshops, trainingen die als zelfstandige veel geld kosten. Ook het verminderd risico die je loopt zolang je nog thuis woont, minder verantwoordelijkheden hebt, ...

Steunmaatregelen

Informeer goed naar eventuele steunmaatregelen of andere hulpmiddelen die voor jou beschikbaar zijn. Denk daarbij aan de eindeloze (gratis) mogelijkheden die je hebt als student om bij te leren. Bijvoorbeeld Webinars of workshops. Daarnaast zijn er talloze vergoedingen waar je recht op zou kunnen hebben als ondernemer. Bar HOOTCH heeft zo vergoedingen gekregen van de overheid. Die kunnen op korte termijn een groot verschil maken. Daarnaast hebben ze goed onderhandeld om pas huur te moeten betalen voor hun pand wanneer ze effectief open mogen. Dit zijn belangrijke voorbeelden waarin slim omgegaan wordt met geld.

 

O S A R E

©2020 door OSARE

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now